Isnin, November 01, 2010

Apam mekar..


hemmm... dah lama cuba resipi ni x pnh jadi... bkn x jd apa cuma x mau mekar ja.... bantat lah... ni dah jadi  nak kongsi resipi pada ibu2 n puan2 d luar sanalah... buat kudapan makan petang atau majlis2 makan gitu....

APAM MEKAR
BAHAN BAHAN:
250G GULA
2 BIJI TELUR
1 SUDU ESEN VANILLA
200ML SUSU SEGAR
300G TPG GANDUM
1 SUDU KECIL OVALLETTE
PEWARNA( IKUT SUKA)
PAPER CUP
 
CARA2NYA:
PANASKAN KUKUSAN
PUKUL TELUR DENGAN GULA HINGGA KEMBANG, MASUKKAN ESEN VANILLA... PASTU TAMBAHKAN OVALLETTE, DAH AGAK2 HANCUR GULA TAMBAHKAN TEPUNG DGN SUSU BERSELANG SELI... IKUTLAH NAK BAHAGIKAN DUA ADUNAN KA ATAU 1 WARNA JA.... PAIPKAN DALAM BEG PAIPING ATAU PLASTIK JER... PAS TU KUKUS... DIA AKAN MEREKAH DENGAN SENDIRINYA... HU...HU... CANTIK SANGAT... LAGI SEDAP PLAK 2.. SELAMAT MENCUBA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan